HTML

Gondolatok, érzések

Ahogy egy lány látja a világot. Érzések, gondolatok, élethelyzetek. Ideírom a nap történéseit, azokat a dolgokat, amelyek foglalkoztatnak, belső párbeszédeimet, és egyéb írásokat.

Utolsó kommentek

  • Robi: Tárd fel magad, Bocsi. :) (2008.06.01. 12:21) Egyelőre
  • Robi: Amiket ide irtál azok a Te gondolataid élrzéseid tapasztalataid. Belőled csak egy van a világon. ... (2008.06.01. 12:20) Egyelőre
  • Robi: Kár volna és szegényes a net ha nem olvashatnánk azokat a szivből jövő értékes gondolatokat amiket... (2008.06.01. 12:16) Egyelőre
  • Vladek: Csatlakozom az előttem szólóhoz, sokan szeretnénk a blogod olvasgatni. Engedtessék meg, hogy a Nio... (2008.05.31. 20:36) Egyelőre
  • Gyöngyi: Tessék újra megnyitni a blogot! (2008.05.31. 15:07) Egyelőre
  • Utolsó 20

2008.01.21. 16:34 Niola

Ideális robot család - avagy érzelmi szegénység

A család mottója: A gyerek nem megtérülő befektetés.

Története:

A házaspár boldogan élt, míg meg nem halt. Azonban nem mindig ilyen örömteljes a cselekmény vége. Ugyanis e két ember olykor létrehoz egy utódot is. Lehet, hogy külső kényszer hatására (pl. az összes házaspár ismerősnek van gyereke, és hogy ne legyen a családmodelljük ódivatú, reprodukálják magukat), de az is lehet, hogy "becsúszik".

A szülők nézik az új lényt, és megállapítják, hogy a divat egy hülye dolog. De mit tehetnek, a gyerek nem olyan, mint egy ruha, hogy bedobjuk a szekrény mélyébe, ha nem tetszik... Várjunk csak egy kicsit! Dehogynem! Bár nem a szekrénybe teszik be, mert ugye mit szólnának a szomszédok, hanem egy külön szobába. Sok gyereknek van különszobája. De mint a ruhával, vele sem törődnek. Beültetik a tévé elé, és vesznek neki számítógépet. Azonban, amikor még kicsi a gyermek, és fél a sötétben, még a villanyt is leoltják a szobájában, és röhögnek rajta.

Aztán ahogy egyre cseperedik, és idősebb lesz, különféle játékokat találnak ki a szülők saját maguk szórakoztatására. Ennek a játéknak a neve: hogyan tudjuk jobban megalázni a gyereket, hogyan tudjuk aláásni önbizalmát. (márha egyáltalán volt is neki valamikor) Aztán kisiskolás korában többszöri eltanácsolás után, amikor "magatartásbeli" problémákkal küszködik, megállapítjuk, hogy a sors megvert minket, szülőket, egy idióta utóddal. Természetesen ennek az oka kizárólag a gyerek, mert sosem viselkedett normálisan: amikor megszületett sírt, később leette magát, amikor tanult enni, és sosem viselkedett úgy, ahogy kellett volna. Ugyanis képzeletben már ő volt család tiszteletbeli tagja: amikor a 10. diplomáját veszi át, miközben egy általa létrehozott sikeres cég elnöke. Ehhez az álomhoz képest a gyerek sehol sincs. Minden az ő hibája, és nem a miénk, hogy sosem foglalkoztunk vele, hogy sosem öleltük át, sosem meséltünk neki mesét. Ugyan már! Milyen is lenne a világ, ha mindezeket meg kellene adni egy gyereknek? A pénzünkün él, és még babusgassuk is?! Nevetséges.

Mivel semmi sem úgy alakult, ahogy szerettük volna, valami mást kellett kitalálni, hogy mégiscsak legyen értelme a létezésének. Ha a stresszes munkahelyünkről hazamegyünk idegesen, akkor le lehet vezetni a feszültséget rajta. Milyen jó ötlet! Ezért alakult ki a "hogyan rúgjunk bele jobban?" nevű játék. Persze, ahol csak tudjuk, megsértjük, mert olyan mulatságos, ahogy elsírja magát, amikor az ostoba rajzait kinevetjük, és a szeme láttára széttépjük, miközben azt ecseteljük neki, hogy ő még rajzolni sem tud 3 évesen, és semmit nem lehet kinézni a rajzaiból...

Amikor kamasz, akkor lehet igazán bántani. Ha vékony, azért, ha kövér azért. Ha pattanásos, azért, ha nincs barátnője, azért. Ha van, akkor meg miért nem a tanulással foglalkozik. Ja, és a hobbija... Természetesen valami élettelen tárgyért rajong: motor, autó... Ami soha nem bántotta őt, nem úgy mint az emberek.

Megveszünk neki mindent: a legdrágább számítógépet, tv-t, hifiberendezést. Boldognak kellene lennie. Mégsem az. Ingyenélő kis dög. Elhitetjük vele, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik képesek vagyunk elviselni őt, de még nekünk sem okoz túl nagy örömöt, mégha csak látni is kell őt... Megalázzuk, kinevetjük, bántjuk, hibáztatjuk. Végül is, ő nem megtérülő befektetés, hát legyen csöndben.

Jó munkát végeztünk: nincs önbizalma, nem mer semmit megtenni, és örökre itt marad velünk. Öreg korunkra pedig lesz egy lábtörlőnk...

Az ideális robot család történetét olvashatták.

7 komment

Címkék: írások


A bejegyzés trackback címe:

https://niola.blog.hu/api/trackback/id/tr75306025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dóri 2008.01.21. 19:37:08

Itt most nagyon megfogtál valamit. Tanulságosa történet, és sajnos rendkívül gyakori...

Mi ihlette a bejegyzést? (ha nem vagyok indiszkrét)

HP 2008.01.21. 21:27:40

Hej, de ismerős történet... :(

Niola 2008.01.22. 09:41:48

Szia Dóri!

A bejegyzést egy ehhez hasonló család ihlette. Belőle a gyerek az ismerősöm. Mivel segíteni nem tudok, így "jött ki belőlem". Sajnos egyre gyakoribb az, hogy az emberek nem foglalkoznak egymással, még családon belül sem. Ez egy példa arra, hogy nem lehet a szeretetet pénzzel megvenni, helyettesíteni. Mert az emberek - szerintem - nem attól boldogok.

Dóri 2008.01.22. 18:05:42

Igazad van, én is ismerek ilyen családokat. Kívülről segíteni lehetetlen, hiszen semmi törvénytelen nem történik!
Mikor olvastam, először arra gondoltam, hogy mint oly sok rossznak, ennek is a fogyasztói társadalom a legfőbb okozója, de azután rájöttem, hogy mindig is voltak ilyen családok, sokan nőttek fel érzelmi szegénységben a korábbi generációk tagjai közül is (mesélhetnék...). Szóval a hiba valahol az emberben van.
Talán a neveltetésében?
Még nem készült fel egy gyerekre? Nem lehetne még a gyermek vállalása előtt kitöltetni egy tesztet a szülőkkel...? Sok rossztól kímélnénk meg a világot.

A téma jó, sokat jár rajta az agyam...

Niola 2008.01.23. 08:47:47

Szerintem ez a probléma öröklődik, mert aki egy ilyen családban nő fel, valószínűleg ugyanígy fog szülőként viselkedni, mert ez látta, ezt tanulta. A szülők sem azért ilyenek, mert gonosz elvetemült emberek, hanem ennek is oka lehet az ő családi hátterük vagy valami más. Hobbiból senki nem ilyen. (Merem remélni!)

HP 2008.01.23. 22:21:44

"Szerintem ez a probléma öröklődik, mert aki egy ilyen családban nő fel, valószínűleg ugyanígy fog szülőként viselkedni, mert ez látta, ezt tanulta."

Szerintem ez nem biztos, hogy így van, mert ha ilyen helyen nő fel valaki, akkor egy idő után rájön, hogy mit rontottak el vele és tudja, hogy mit nem szabad tennie a saját családjával majd. Csak mindez nem "tudatalól" jön majd, hanem tudatosan teszi a ifjú.

Niola 2008.01.24. 08:50:34

Azt írtam, hogy valószínűleg. Nem biztos. Ha más családokat megnézel, akkor az is feltűnhet, hogy mi öröklődik, mi nem... És gyakran az, aminek nem kellene. Tételezzük fel, hogy van egy olyan gyerek, aki úgy nő fel, ahogy írtam. Az a gyerek nem kap példát arra, hogy hogyan viselkedjen majd a sajátjaival. Nem tudja, hogyan adhatna szeretetet nekik. Ami még elképzelhető, hogy pont fordítva rontja el a nevelést: nem ad teret a gyerekeknek, úgymond "megfojtja" a szeretetével, mert a saját életét kivetíti az utódaira, azt gondolva, hogy erre van szükségük. Most nem azt akarom kifejezni, hogy biztos, 100%, hogy így lesz, csupán valószínű. És igazad van abban, hogy tudatos cselekvéssel sok mindent el lehet érni.
süti beállítások módosítása